Aantal gemeenten onder preventief financieel toezicht
In 2021 stond één gemeente onder preventief toezicht: Delft (voorjaar 2021 opgeheven na vaststelling van hun herstelplan).
Opkomst verkiezingen
In 2021 zijn er geen verkiezingen Provinciale Staten geweest.
Waardering openbaar vervoer op basis van de Klantenbarometer
Vanwege de corona pandemie is de OV klantenbarometer alleen in de maanden oktober en november 2021 uitgevoerd en niet gedurende het hele jaar zoals in 2018 en 2019. (in 2020 is vanwege de pandemie in het geheel geen onderzoek uitgevoerd.) Tijdens de onderzoeksperiode werd een lockdown afgekondigd waardoor het onderzoek op 28 november is stilgelegd. Op dat moment was 83% van het geplande veldwerk uitgevoerd. Uiteindelijk zijn in 2021 ongeveer de helft minder vragenlijsten opgehaald dan in voorgaande jaren. De bezetting van het OV lag ook in deze orde grootte lager. Verder hebben de geldende maatregelen in de onderzoeksperiode gezorgd voor een andere reizigerspopulatie, andere reispatronen en andere reistijden dan in eerder jaren. Dit maakt het niet mogelijk om de cijfers van 2021 met eerdere jaren te vergelijken.
Totale emissie broeikasgassen in Zuid-Holland
Voor 2020 (meetwaarde 2021) is voor de provincie 37.820 Ton CO 2 uitgestoten. Dat is een emissie verbetering/vermindering van 4.222 ton ten opzichte van het jaar ervoor, 2019.
Totale productie van hernieuwbare energie in Zuid-Holland
De productie van duurzame energie in Zuid-Holland is in 2020 (meetwaarde 2021) 31,1 PJ. Dat is 5,7 PJ meer dan in 2019. Het aandeel gebruikte duurzame energie van het totaal is in 2020 7,4%. Het aandeel is met 1,6% gestegen tussen 2019-2020.
Procentuele groei BRP
Er zijn alleen nog landelijke cijfers bekend, afzonderlijke cijfers voor Zuid-Holland zullen pas later bekend worden. Het betreft verder nu nog een prognose uit het najaar van 2021, te weten op basis van de Macro-Economische Verkenningen 2022. Na een landelijke krimp in 2020 is er in 2021 in de prognose een duidelijke groei aanwezig. De krimp in 2020 was in Zuid-Holland overigens aanmerkelijk kleiner dan het landelijk gemiddelde (2,3% om 3,8%).
Procentuele werkgelegenheid
Er zijn alleen nog landelijke cijfers bekend (70,9%), afzonderlijke cijfers voor Zuid-Holland zullen pas later bekend worden. Het betreft nu nog een prognose uit het najaar van 2021, te weten op basis van de Macro-Economische Verkenningen 2022. De afgelopen jaren was het verschil met het landelijke cijfer ongeveer 0,4%. Er was 0,4% minder werkgelegenheid in Zuid-Holland dan landelijk. Het verschil met de landelijke cijfers loopt in het algemeen wel iets terug.
Restauratievolume
Alle provincies hebben een Erfgoedmonitor, waarin gegevens van alle rijksmonumenten in de provincie zijn opgenomen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verzamelt de gegevens van alle provincies en publiceert deze op een geaggregeerd niveau via www.erfgoedmonitor.nl . De provinciale Erfgoedmonitor is vanwege privacy-gevoeligheid niet publiek toegankelijk. De data in de monitor worden jaarlijks geactualiseerd, er wordt een deel van de rijksmonumenten vastgelegd met foto-beelden vanaf de openbare weg. De gecombineerde data leveren elke vier jaar een volledig geactualiseerde monitor op. De monitor bevat gegevens van alle niet-woonhuis rijksmonumenten in de provincie. Deze vallen onder het provinciaal beleid en kunnen provinciale steun krijgen bij een noodzakelijke restauratie. Regulier onderhoud van deze objecten wordt ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
In de Erfgoedmonitor is van alle rijksmonumenten onder andere de onderhoudsstaat opgenomen. Eind 2016 is de eerste monitor uitgevoerd, waaruit bleek dat toen 15,4% van deze rijksmonumenten in een matige tot slechte staat verkeerde. Eind 2020 was het bestand volledig geactualiseerd en was het percentage 12,8% volgens de rapportage die toen is uitgebracht. Dit percentage is in die eerste jaren van de monitor relatief snel gedaald o.a. als gevolg van onze inzet op restauratie maar ook als gevolg van veranderingen in het bestand en verbeteringen in de monitoringsmethodiek. Het landelijk bepaalde streefpercentage voor onderhoudsstaat matig-slecht ligt op 10%.
In 2021 is het percentage in Zuid-Holland licht gestegen als gevolg van de actualisatie van met name de plattelandsgebieden met hun veelheid aan agrarische monumenten. Deze categorie rijksmonumenten staat er relatief slecht bij en levert dus voor dit jaar tijdelijk een hoger percentage op. In 2024 zal het gehele bestand weer geactualiseerd zijn en wordt een percentage verkregen dat vergelijkbaar is met de meting uit 2020. Belangrijke kanttekening bij de percentages is dat twee categorieën erfgoed nog ontbreken, te weten groen erfgoed en interieurs/orgels. Deze zijn tot op heden nog niet opgenomen in de monitor omdat zij om een aangepaste methodiek vragen.
Voor de komende jaren is berekend hoe snel het percentage matig-slecht naar verwachting omlaag zal gaan bij de huidige provinciale inzet op restauratie. Kanttekening hierbij is dat het huidige bestand aan objecten die er redelijk tot goed bij staan ook niet statisch is omdat deze objecten kunnen verslechteren, bijvoorbeeld door gebrek aan onderhoud en minder eigen restauratie-inzet van eigenaren. Vanaf 2022 is € 2 mln. extra budget uitgetrokken voor restauraties. Extra provinciale inzet op restauratie vertaalt zich in theorie in een snellere daling van het percentage en het eerder behalen van dit doel. Echter zal dit pas na langere tijd zichtbaar zijn in de percentages, omdat een restauratie vaak een aantal jaren duurt en het fysieke bezoek aan het pand voor de monitor vervolgens ook weer enkele jaren kan duren gezien de vierjarige actualisatiecyclus. Daarnaast wordt ook restauratiesubsidie verstrekt aan de categorieën groen erfgoed en interieurs/orgels, wat niet zichtbaar is in de percentages van de monitor.
Aantal KRW-grondwaterlichamen dat aan de KRW-doelen voldoet
De voorlaatste officiële KRW-beoordeling en vaststelling doelbereik vond plaats in 2015 aan het einde van stroomgebied beheerplanperiode I. In 2015 was het aantal KRW grondwaterlichamen dat aan de KRW-doelen voldoet 4 uit 5. In 2021 heeft opnieuw een officiële KRW-beoordeling plaatsgevonden aan het einde van stroomgebied beheerplanperiode II. In 2021 was het aantal KRW grondwaterlichamen dat aan de KRW-doelen voldoen 4 uit 5. Tevens is in 2021 het stroomgebiedsbeheerplan voor periode III met de bijhorende ‘factsheets grondwater’ landelijk vastgesteld als bijlage van het Nationaal Water Programma 2022-2027.
Jaarlijkse groei van het aantal ha nieuw ingericht natuurgebied ten opzichte van de opgave
Er is binnen de realisatieprogramma’s in 2021 21 hectare nieuwe natuur opgeleverd. Dit betreft een deelproject van de opgave in deelprogramma Gouwe Wiericke. De meetwaarde in 2021 ligt lager dan de streefwaarde, doordat er vertraging is opgetreden in alle onderdelen van keten. Deze vertraging komt deels door corona, maar ook door een capaciteitsprobleem bij zowel de provincie als bij haar ketenpartners.
Jaarlijkse groei van het aantal ha nieuw natuurgebied in beheer ten opzichte van de opgave
Het aantal hectaren nieuw natuurgebied in beheer ten opzichte van de opgave was in 2021 in totaal circa 147 ha. Daarmee is het areaal natuur in beheer gestegen met 1%.