Beleidsdoel 7-1 Bevorderen verbetering milieukwaliteit en gezondheid
De provincie Zuid-Holland heeft gewerkt aan verbetering van de milieukwaliteit in Zuid-Holland. Via onder andere de programma’s rond luchtkwaliteit, Zeer Zorgwekkende Stoffen, aanpak van geluidhinder en omgevingsveiligheid heeft de provincie de milieukwaliteit als integraal onderdeel van een goede leefomgeving verder versterkt. De formulering van een bestuurlijke opdracht vanuit de besturen van de vijf Zuid-Hollandse omgevingsdiensten aan de directeuren van deze diensten vormt een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van het Zuid-Hollandse VTH-stelsel (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving).
Ook is gewerkt aan bescherming en benutting van de kwaliteiten van het bodem- en grondwatersysteem, zodat er geen bodemverontreinigingen meer zijn die leiden tot onaanvaardbare humane risico's, ecologische risico's en verspreidingsrisico’s. Om de ambitie gezond en veilig te concretiseren is een startnotitie Gezond en Veilig vastgesteld. Daarin is gekozen om de ambitie vooral vanuit lopende programma’s en opgaven in te vullen zoals verwoord in de beleidsbeslissing die momenteel als onderdeel van de Omgevingsvisie in procedure is.
Beleidsdoel 7-2 Gezonde en bewegingsvriendelijke leefomgeving
De provincie heeft buiten zijn en bewegen van onze inwoners, zowel om te ontspannen als om fysiek actief te zijn gefaciliteerd en gestimuleerd. De recreatievoorzieningen in Zuid-Holland zijn onderhouden en de kwaliteit van de voorzieningen is toegenomen. Hierdoor is het groen op een aantrekkelijke manier beter bereikbaar (juist ook vanuit de stad) en het landschap beter beleefbaar, zowel op en vanaf het water als over land. Met het oog op een aantrekkelijke overgang van stedelijk naar landelijk gebied is ook de aansluiting tussen de verschillende groenblauwe netwerken verbeterd. Door extra subsidiemiddelen beschikbaar te stellen heeft de provincie geholpen de gevolgen op te vangen van het toenemende gebruik en de druk op recreatieve voorzieningen.
Beleidsdoel 7-3 Klimaatbestendig Zuid-Holland, opgewassen tegen de effecten van klimaatverandering en bodemdaling
De effecten van klimaatverandering (weersextremen, zeespiegelstijging) en bodemdaling hebben impact op de gezondheid en veiligheid van onze inwoners, de robuustheid van onze natuur, gebouwen en infrastructuur en aantrekkingskracht voor nieuwe investeringen (concurrentiekracht/vestigingsklimaat).
Om ervoor te zorgen dat in Zuid-Holland onze inwoners, bedrijven en investeringen gezond en veilig blijven, moeten we onze omgeving, ons beleid en ons handelen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.
Mede door de aanpak met het programma ‘Weerkrachtig Zuid-Holland’ is het afgelopen jaar zowel binnen de eigen organisatie als bij onze externe partners, het gevoel van urgentie over klimaatverandering toegenomen. De inspanningen en initiatieven die de provincie op dit gebied in gang zet worden gewaardeerd. Dit blijkt onder andere uit de nominatie van het Convenant Klimaatadaptief Bouwen, dat Zuid-Holland in gang heeft gezet, als Overheidsinnovatie van het jaar. Producten, onderzoeken en instrumentarium die wij ontwikkelen, worden landelijk breed aangehaald en verder toegepast. Bijvoorbeeld onze onderzoeken naar het financieel instrumentarium van gemeenten en woningcorporaties voor klimaatadaptief bouwen en renoveren. Als koploper op het gebied van klimaatadaptief bouwen is provincie Zuid-Holland - samen met de metropool regio's Amsterdam, Utrecht en Gelderland - gesprekspartner voor verschillende ministeries om nationaal beleid en regelgeving verder te ontwikkelen. Door ons ontwikkelde tools zoals de ‘Swiper’ met koppelkansen tussen klimaatadaptatie en energietransitie bieden veel partijen concrete handelingsperspectieven om echt in actie te komen. Bodemdaling in stedelijk gebied is mede door onze steun via onder andere Platform Slappe Bodem en Coalitie Stevige Steden uitgegroeid tot een nationaal programma. De kennis en expertise die binnen de provincie is opgebouwd om kwetsbaarheden in beeld te krijgen door klimaatstresstesten en risicodialogen wordt intern inmiddels op meerdere beleidsvelden toegepast zoals bij provinciale infrastructuur, erfgoed en vitale & kwetsbare functies. Klimaatadaptatie meenemen in andere beleidsvelden wordt steeds meer ‘het nieuwe normaal’.