Paragrafen

Paragraaf Weerstandsvermogen en Risicobeheersing

15

Natuuropgave realiseren binnen wettelijke verplichting

Risico

De provincie is niet in staat om binnen budget en binnen de met het Rijk afgesproken deadlines de natuuropgave (Natuurnetwerk Nederland en Natura 2000) te realiseren waarvoor zij wettelijk verantwoordelijk is.

Oorzaken

  • Onvoldoende capaciteit (in- en extern) om aan de inhoudelijk en juridische complexe en grote natuuropgave te voldoen en op de juiste manier te sturen, communiceren en monitoren.
  • Onvoldoende duidelijkheid over de Zuid-Hollandse Natura 2000-opgave binnen de totale Nederlandse opgave.
  • Onvoldoende draagvlak in de omgeving voor natuurrealisatie.
  • Complexiteit in de uitvoeringsstrategie (onteigeningsprocedures, vergunningprocedures, veel stakeholders)
  • Verhoogde (bestuurlijke) complexiteit vanwege samenhang en (financiële) verwevenheid van dossiers (onder andere stikstof, bodemdaling, natuur, verduurzaming landbouw, biodiversiteit)

Gevolg(en)

  • De kwaliteit van de natuurgebieden loopt terug.
  • De stikstofcrisis wordt niet (of pas later) opgelost en dat gaat ten koste van economische ontwikkelingsruimte.
  • Knelpunten in de vergunningverlening (vanwege stikstof) blijven bestaan, wat ten koste gaat van maatschappelijke en economische ontwikkelingsruimte.
  • Politiek-bestuurlijk imagoschade door niet  aan wettelijke verplichtingen voor  de natuuropgave te voldoen en het onvoldoende op oplossing van de stikstofcrisis te sturen.
  • Door het Rijk beschikbaar gestelde budgetten worden teruggevorderd, terwijl de provincie wel wettelijke verantwoordelijk blijft voor de natuuropgave.  

Achtergrond-
informatie

Zie: Natuurnetwerk Nederland (NNN) - Provincie Zuid-Holland (zuid-holland.nl) en
beleidsdoel 5-1 Gezonde Natuur en beleidsprestatie 5-1-1 Natuur

Maatregelen

  • Medio 2021 is het Handelingskader NNN door PS vastgesteld. PS hebben aanvullende instrumenten beschikbaar gesteld, waarmee de realisatiekracht wordt vergroot.
  • Voor de Natura 2000-gebieden met stikstofgevoelige natuurdoelen zijn natuurdoelanalyses opgesteld die duidelijkheid geven over de noodzakelijk te nemen maatregelen om bij te dragen aan oplossing van de stikstofcrisis.
  • De provincie hanteert een actieve houding voor de (realisatie van de) natuuropgave, waarbij provincie Zuid-Holland het voortouw neemt om processen te starten en te begeleiden voor diverse projecten om te voldoen aan de wettelijke verantwoordelijkheden.
  • Zorgvuldige bestuurlijke samenwerking/afstemming met collega-overheden, terreinbeherende organisaties, waterschappen en andere belanghebbende partijen over een integrale aanpak. Waarbij actief omgevingsmanagement wordt ingezet om het draagvlak voor de natuuropgave te vergroten en meekoppelkansen te benutten.
  • In 2021 zijn in het kader van het landelijke Programma Natuur afspraken gemaakt tussen het Rijk en provincies. Vanuit Programma Natuur is de komende jaren extra Rijksgeld beschikbaar voor versterking, versnelling en verbetering van de natuuropgave. Ook is budget beschikbaar voor extra personele capaciteit.

Status risico

In 2021 is beperkt voortgang geboekt bij grondverwerving en inrichting van gebieden. Maar er is al wel 2000 ha gereed voor inrichting en alle instrumenten zijn in stelling om de overige gronden in bezit te krijgen, waarmee de uitvoering kan starten. Ook zijn middelen beschikbaar gesteld voor capaciteit, maar het is lastig om vacatures in te vullen vanwege krapte op de arbeidsmarkt. De haalbaarheid om de deadlines te halen is hiermee dit jaar vergroot, maar de kans op het risico van vertraging is nog steeds reëel. Het risico is financieel afdoende afgedekt door nieuwe afspraken met het Rijk in het kader van Programma Natuur en de beschikbare risicoreserveringen in de beschikbare budgetten voor de natuuropgave.

Deze pagina is gebouwd op 07/01/2022 10:11:46 met de export van 07/01/2022 10:03:51